Съгласно договора за Евратом всяка една държава членка на ЕС, която

...
Съгласно договора за Евратом всяка една държава членка на ЕС, която
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Не е нужно към момента да нотифицираме ЕК за АЕЦ „Белене“

" Съгласно контракта за " Евратом "  всяка една страна членка на Европейски Съюз, която има намерение да построи план в региона на нуклеарната сила или да промени подобен план е длъжна да нотифицира, т.е. да уведоми, Европейската комисия за това, което има намерение да прави. Такова съобщение, според член 42 от контракта за " Евратом ", би трябвало да се направи не по-късно от 3 месеца, преди да стартират първите контракти с снабдители или в случай че страната членка построява сама със личен запас един подобен план, би трябвало да го направи не по-късно от 3 месеца, преди да е почнала същинската работа ". Това съобщи в ефира на bTV енергийният министър Теменужка Петкова във връзка изявлението на адвокат Албена Белянова, че за рестарта на АЕЦ " Белене " ще бъде належащо ново утвърждение от Европейския съюз, макар изказванията на държавното управление, че това няма да се наложи. 

" Тези медийни изяви на дефинира лица целят да създадат избрани внушения, които са меко казани погрешни. Истината е единствено една. Всеки може да си приказва каквото си желае, само че обстоятелствата и документите остават ", безапелационна беше Петкова.

Според енергийния министър, към сегашния миг, в обстановката, в която се намираме ние с процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ " Белене ", не попадаме в нито една от тези хипотези.

" Ние нямаме задължението да уведомяваме Европейска комисия, тъй като процедурата е единствено едно желание и не се знае по какъв начин ще завърши – може да завърши сполучливо, може да завърши несполучливо. Ангажимент да уведоми Европейска комисия има вложителят, както е направила НЕК през 2007 година и е получено утвърждение за плана, който по-късно е спрян през 2012 година След като бяха обновени дейностите за търсене на благоприятни условия за реализация на плана с решение на Народното събрание. Тогава бе готова процедура по този начин, както бе предоставено от Народното събрание и беше оповестена в формален вестник на Европейски Съюз, с цел да е допустимо най-публична и транспарантна, а седмица по-късно уведомих Европейска комисия, без да има наложителен темперамент ", изясни министър Петкова.

По думите й, планът е върнат в неговия статус преди прекъсването му, а по отношението на стрес тестванията като във " Фукшима ", има такава инспекция направена през 2011 година, която потвърждава, че АЕЦ " Белене "  е издържал сполучливо. 

Що се отнася до изказванията за взаимозависимост от Русия в енергийните ни планове, за което приказва и някогашният втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, Петкова съобщи, че България строи терминал за полутечен газ в Александруполис, с цел да можем да внасяме синьо гориво от Алжир и Съединени американски щати.

" Всички енергийни планове пазят българския интерес. Тук не става въпрос за " Турски поток ", а за " Балкански поток "  и е имало възможност той да минава през Гърция и в случай че това беше станало, по какъв начин щяхме да разбираем на хората пропуснатите изгоди за България ", сподели още Петкова. Спазени са всички условия и регулации на Европейски Съюз, другояче нямаше да се работи по плана за газопоровода, безапелационна беше тя. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР